Oprichter Frank over het ontstaan van Fix je Fiets

Een paar jaar geleden op vakantie in Normandië kwam ik terecht bij een Maison du Velo. Daar kon je zelf je fiets repareren in een grote ruimte met gereedschap en onderdelen. Er liepen ook experts rond die de fietsklussers konden helpen. Dat zag er gezellig uit. Waarom hebben we dat niet in Nederland, vroeg ik me af. 

Later ontdekte dat er in Amsterdam al iets dergelijks was opgezet eind 2023. Dit is Bike Kitchen in de fietsparkeergarage van de Universiteit van Amsterdam op het Roeterseilend. Romee Nicolai, de huidige fietsburgemeester van Amsterdam, is een van de initiatiefnemers.  Dit loopt goed. Fietsklussers kunnen online reserveren en betalen 5 euro per half uur. 

In januari 2025 stopte ik mijn mijn werk als journalist en ben in begonnen met de opzet van Fix je Fiets. Gelukkig kwam ik in een vroeg stadium Nicolette Smit tegen met een ruim twintig jaar ervaring met fietsreparatie. Zij is vanaf het begin betrokken bij de opzet van Fix je Fiets.

We hebben inmiddels veel gereedschap en onderdelen. Die hebben we overgenomen van een fietswinkel in Amsterdam die is gestopt. Ook zijn we actief op diverse locaties, zoals Oldenhove en InHolland. Oldenhove is onze uitvalsbasis. Daar hebben we al ons gereedschap en onze onderdelen liggen. 

We zijn bij de opzet enorm geholpen door Kern met Pit  en het Initiatievencafé van de Gemeente Haarlem. Kern met Pit heeft ons een aanmoedigingssubsidie van 1000 euro toegezegd. Het Initiatievencafé heeft ons een opstartbedrag van 5000 euro toegekend. 

Vrijwilligers

De belangstelling voor Fix je Fiets is groot.  Diverse locaties zoals opleidingen, buurtcentra en kringloopcentra vinden dat onze activiteiten goed aansluiten bij hun doelen op het gebied van duurzaamheid en het creëren van een ontmoetingsplaats. We kunnen nog lang niet aan alle verzoeken voldoen omdat we kampen met een tekort aan vrijwilligers. Wie interesse heeft om ons te helpen, kan contact met ons opnemen.